fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb z daktylami i cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde229dee-3864-43f5-8d1f-e530725d3891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb z daktylami i cukinią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Daktyle drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wlewamy tłuszcz, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do zagłębienia i całość szybko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >

Marynowany stek z antrykotu

Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną stronę mięsa w romby wzdłuż włókien, aby zapobiec zwijaniu się mięsa w czasie smażenia Następnie…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >