fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb z daktylami i cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde229dee-3864-43f5-8d1f-e530725d3891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb z daktylami i cukinią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Daktyle drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wlewamy tłuszcz, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do zagłębienia i całość szybko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb kakaowy

Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i (…)

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, (…)

WIĘCEJ >