fbpx
logo
Szukaj
open close

Chleb z daktylami i cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde229dee-3864-43f5-8d1f-e530725d3891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chleb z daktylami i cukinią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Cukinię ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Daktyle drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wlewamy tłuszcz, wybijamy jaja i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszankę do zagłębienia i całość szybko mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb zapiekany z szynką i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki, na które kładziemy szynkę i ser Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Paluszki chlebowe z ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z kromek odcinamy skórkę Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Chińskie bułki z wieprzowiną

Mięso kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy mięso do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >