fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb kakaowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce561ab1f-075c-4e54-861a-02512d491891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb kakaowy

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, po czym przelewamy mieszaninę do mąki z kakao i łączymy
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy więcej wody i zagniatamy przez ok. 5 minut, po czym odstawiamy ciasto na ok. 20 minut
  • Po tym czasie zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut (do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne)
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godz., aby podwoiło swoją objętość
  • Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką
  • Z ciasta formujemy wałek, który wkładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 190 st. C i pieczemy chleb jeszcze przez ok. 20 minut
  • Następnie odstawiamy chleb na ok. 10 minut do ostygnięcia, po czym przenosimy go na metalowa kratkę do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka żytnia (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Miód lipowy (96 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée z selera i ziemniaków

Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Karczek z grilla

Marynata Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Karczek z grilla Mięso dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm Plastry mięsa wkładamy do…

WIĘCEJ >

Bataty z czosnkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…

WIĘCEJ >

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >