Chleb z kminkiem i chili
Chleb z kminkiem i chili
Przygotowanie
- Zmiksować jaja, olej i sól.
- Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili.
- Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek.
- Na końcu wsypać nasiona kminku.
- Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok. 12×22 cm),
- Posypać pozostałym kminkiem i piec około 40 minut w temp 180 C.
- Ostatnie 10 minut na termoobiegu, żeby skórka się zarumieniła.
- Nie wyjmować chleba od razu z piekarnika, tylko poczekać, aż piekarnik trochę ostygnie.
Autor
Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni
Lista składników
- 120 g mąki kokosowej
- 6 jaj
- 100 ml roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka całego kminku
- 1 łyżeczka kminku do posypania wierzchu chleba
- sól himalajska/kłodawska
Potrzebny sprzęt
Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik, Sitko
Podobne tematy
Leczo z dyni
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze (…)
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 (…)
WIĘCEJ >Mięso mielone – przepis podstawowy
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma (…)
WIĘCEJ >