fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodki chleb z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c78e88fab-2185-428e-bbec-0e49f8437cdb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodki chleb z dynią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej)
  • Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy ją przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Dynię odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego rondla
  • Dodajemy syrop klonowy i tłuczemy dynię, tak aby powstała gęsta masa z małymi grudkami
  • Pozostałą mąkę (pszenną) przesiewamy do miski z mąką (razową), przyprawami (solą) oraz pestkami dyni i całość mieszamy
  • Pośrodku formujemy zagłębienie, w które wkładamy masę dyniową, wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy
  • Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek
  • Ciasto przenosimy do formy, a na wierzchu robimy 3-4 nacięcia
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pieczemy chleb jeszcze przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Pestki dyni obrane (50 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z kurczakiem po hindusku

Mięso kroimy w kostkę (lub w paski) i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę słodką) i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8…

WIĘCEJ >

Barszcz ukraiński

Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz. Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Tarta z ryżem i pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >