fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodki chleb z dynią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c78e88fab-2185-428e-bbec-0e49f8437cdb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodki chleb z dynią

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej)
  • Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy ją przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Dynię odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego rondla
  • Dodajemy syrop klonowy i tłuczemy dynię, tak aby powstała gęsta masa z małymi grudkami
  • Pozostałą mąkę (pszenną) przesiewamy do miski z mąką (razową), przyprawami (solą) oraz pestkami dyni i całość mieszamy
  • Pośrodku formujemy zagłębienie, w które wkładamy masę dyniową, wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy
  • Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek
  • Ciasto przenosimy do formy, a na wierzchu robimy 3-4 nacięcia
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pieczemy chleb jeszcze przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Pestki dyni obrane (50 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Sałatka pomidorowa z kaparami

Pomidory kroimy w ćwiartki i przenosimy na sitko Następnie posypujemy solą i czekamy ok. 5-10 minut, a następnie przenosimy do miski Kapary drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy…

WIĘCEJ >

Turecka pasta dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Oliwki drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na…

WIĘCEJ >

Groch z kapustą

Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…

WIĘCEJ >