Wiejski chleb z kminkiem
Wiejski chleb z kminkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, dodajemy przyprawy (kminek) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy tłuszcz i łączymy składniki palcami, aby utworzyło się grudkowate ciasto
- Pośrodku ciasta tworzymy zagłębienie
- Z białka ubijamy pianę, dolewamy maślankę i szybko mieszamy, po czym wlewamy do suchych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką
- Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek (nie zagniatamy, ponieważ chleb stanie się twardy)
- Ciasto wykładamy do formy i nożem z ząbkami robimy na wierzchu nacięcia
- Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Maślanka (200 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Jajo białko (30 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Kminek mielony (6 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – kotek z szynką
Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Jajecznica na maśle
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
WIĘCEJ >