fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiejski chleb z kminkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad10edec-880b-484d-a014-3804518f9e63
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiejski chleb z kminkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, dodajemy przyprawy (kminek) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i łączymy składniki palcami, aby utworzyło się grudkowate ciasto
  • Pośrodku ciasta tworzymy zagłębienie
  • Z białka ubijamy pianę, dolewamy maślankę i szybko mieszamy, po czym wlewamy do suchych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką
  • Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek (nie zagniatamy, ponieważ chleb stanie się twardy)
  • Ciasto wykładamy do formy i nożem z ząbkami robimy na wierzchu nacięcia
  • Chleb wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Maślanka (200 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Kminek mielony (6 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Nóż karbowany, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Jajecznica na maśle

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji

WIĘCEJ >