fbpx
logo
Szukaj
open close

Chłodnik arbuzowy z bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf52c31c2-1604-4275-86bf-b78df92fea72
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik arbuzowy z bazylią

Przygotowanie

  • Połowę bazylii kroimy w paski
  • Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki, a następnie kroimy miąższ w kostkę
  • 1/3 ilości arbuza wkładamy do miski, a następnie do lodówki
  • Pozostałą część arbuza wkładamy do blendera, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie blendujemy
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy pokrojoną bazylię i mieszamy
  • Rondel przykrywamy pokrywką i odkładamy do ostygnięcia
  • Do rondla dodajemy zblendowaną masę arbuzową, dokładnie mieszamy i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
  • Po tym czasie do misek wkładamy kawałki arbuza, zalewamy chłodnikiem i dekorujemy listkami bazylii

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Arbuz (600 g)
  • Woda (150 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik melonowy z miętą

Melony dokładnie myjemy i osuszamy Następnie z każdego melona odkrawamy plaster podstawy tak, by nie naruszyć miąższu, aby melony mogły (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy (…)

WIĘCEJ >