fbpx
logo
Szukaj
open close

Chłodnik melonowy z miętą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cefcb2cd1-8fe8-4675-adc5-af55b1e0886a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik melonowy z miętą

Przygotowanie

  • Melony dokładnie myjemy i osuszamy
  • Następnie z każdego melona odkrawamy plaster podstawy tak, by nie naruszyć miąższu, aby melony mogły stać
  • Z każdego melona odkrawamy wierzch (czyli tzw. pokrywkę) i łyżką usuwamy pestki
  • Następnie z melonów wydrążamy miąższ tak, aby nie uszkodzić skórki, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Połowę miąższu z melona przenosimy do blendera, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie dolewamy wino, dodajemy posiekaną zieleninę i całość ponownie dokładnie blendujemy
  • Przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki
  • Kiwi obieramy i kroimy w kostkę
  • Z arbuza usuwamy pestki i kroimy w kostkę
  • Kiwi i arbuza wkładamy do miski z melonem, posypujemy słodzikiem i delikatnie mieszamy tak, aby nie uszkodzić owoców
  • Melony napełniamy owocami i wkładamy do lodówki
  • Przed podaniem melony kładziemy na talerzach, napełniamy chłodnikiem i przykrywamy pokrywką z melona

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Melon kantalupa (2400 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (250 ml)
  • Kiwi (150 g)
  • Arbuz (100 g)
  • Wino białe półsłodkie (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Mięta (świeża) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy (…)

WIĘCEJ >