fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chłodnik z jarmużu

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski
  • Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy
  • Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę
  • Pomidory sparzamy (nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, wylewamy gorącą wodę i zalewamy na 1 minutę zimną wodą, następnie ściągamy skórkę z pomidora)
  • Sparzone pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ
  • Miąższ z pomidorów, jarmuż, awokado, czosnek oraz wodę razem blendujemy
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do zblendowanego płynu
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych chłodników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (400 ml)
  • Cukinia zielona (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Jarmuż (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >