fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chłodnik z jarmużu

Przygotowanie

  • Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski
  • Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy
  • Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Awokado obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę
  • Pomidory sparzamy (nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, wylewamy gorącą wodę i zalewamy na 1 minutę zimną wodą, następnie ściągamy skórkę z pomidora)
  • Sparzone pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ
  • Miąższ z pomidorów, jarmuż, awokado, czosnek oraz wodę razem blendujemy
  • Wydrążone pomidory kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do zblendowanego płynu
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych chłodników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (400 ml)
  • Cukinia zielona (340 g)
  • Awokado (140 g)
  • Jarmuż (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Sorbet malinowy

Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >