fbpx
logo
Szukaj
open close

Chłodnik litewski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c07018ceb-d242-4e05-9552-0bfc58af8755
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chłodnik litewski

Przygotowanie

  • Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i wkładamy do garnka
  • Do garnka dolewamy zimną wodę (1 szklanka wody na 50 g mięsa), dodajemy przyprawy (sól) i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut na małym ogniu
  • Mięso wyciągamy z garnka i odkładamy do ostygnięcia
  • Boćwinę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Warzywa wyciągamy z wywaru, miksujemy i odkładamy do ostygnięcia
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki
  • Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Mięso kroimy w paski
  • Masę warzywną łączymy z bulionem i śmietaną
  • Dodajemy jaja, ogórka, mięso oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Chłodnik doprawiamy sokiem z cytryny, słodzikiem i przyprawami (solą i pieprzem)
  • Gotowy chłodnik podajemy mocno schłodzony

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Liść buraka (boćwina) (560 g)
  • Wołowina karkówka (250 g)
  • Śmietana 18% (240 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ogórek długi (170 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Kurczak smażony z trawą cytrynową

Kurczak Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24…

WIĘCEJ >

Schab w sojowej marynacie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki…

WIĘCEJ >

Indyk w sosie żurawinowym

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Do…

WIĘCEJ >