fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-261
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiąca ryba z pikantną salsą

Przygotowanie

  • Papryki oraz chili kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z paprykami
  • Na pomidorach robimy nacięcia w kształcie małych krzyżyków, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut (aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu)
  • Po tym czasie wyciągamy pomidory z wody, obieramy ze skórki, po czym kroimy na pół
  • Następnie wyciskamy z pomidorów pestki i wyrzucamy, a miąższ kroimy w kostkę
  • Miąższ z pomidorów przenosimy do miski z paprykami, dolewamy tłuszcz oraz sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
  • Rybę posypujemy przyprawami (solą) z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony (smażymy do momentu, aż ryba będzie chrupiąca i złota)
  • Rybę nakładamy na talerze i polewamy salsą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >