fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced25c507-c7af-47b3-8cab-c4ab92ba8d5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i na środku każdego kawałka kładziemy filet z ryby
  • Na każdym filecie kładziemy plasterki cytryny i cebuli, zieleninę i kawałek tłuszczu, skrapiamy filet winem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i zawijamy filety w papier, łącząc ze sobą dwa dłuższe jego brzegi, a następnie podkładamy końce papieru pod spód ryby, tak aby utworzyć „paczuszkę”
  • Zawinięte filety układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Rybę możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. szparagów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Cebula (210 g)
  • Wino białe wytrawne (120 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (50 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki wołowe z serem i bazylią

Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany ptaszek

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca) Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie…

WIĘCEJ >

Bagietka z szynką parmeńską i camembertem

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, szynkę oraz ser i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >