fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-206
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i na środku każdego kawałka kładziemy filet z ryby
  • Na każdym filecie kładziemy plasterki cytryny i cebuli, zieleninę i kawałek tłuszczu, skrapiamy filet winem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i zawijamy filety w papier, łącząc ze sobą dwa dłuższe jego brzegi, a następnie podkładamy końce papieru pod spód ryby, tak aby utworzyć „paczuszkę”
  • Zawinięte filety układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Cebula (210 g)
  • Wino białe wytrawne (120 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (50 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Makaron z warzywami

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…

WIĘCEJ >

Jajecznica, parówki i boczek

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Rozgrzewamy osobną patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Ser…

WIĘCEJ >