fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced25c507-c7af-47b3-8cab-c4ab92ba8d5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i na środku każdego kawałka kładziemy filet z ryby
  • Na każdym filecie kładziemy plasterki cytryny i cebuli, zieleninę i kawałek tłuszczu, skrapiamy filet winem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i zawijamy filety w papier, łącząc ze sobą dwa dłuższe jego brzegi, a następnie podkładamy końce papieru pod spód ryby, tak aby utworzyć „paczuszkę”
  • Zawinięte filety układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Rybę możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. szparagów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Cebula (210 g)
  • Wino białe wytrawne (120 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (50 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę (…)

WIĘCEJ >