Pieczona ryba z cytryną i koperkiem
Pieczona ryba z cytryną i koperkiem
Przygotowanie
- Cytrynę kroimy w cienkie plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Tłuszcz kroimy w kostkę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i na środku każdego kawałka kładziemy filet z ryby
- Na każdym filecie kładziemy plasterki cytryny i cebuli, zieleninę i kawałek tłuszczu, skrapiamy filet winem, posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i zawijamy filety w papier, łącząc ze sobą dwa dłuższe jego brzegi, a następnie podkładamy końce papieru pod spód ryby, tak aby utworzyć „paczuszkę”
- Zawinięte filety układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Rybę możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. szparagów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Cebula (210 g)
- Wino białe wytrawne (120 ml)
- Cytryna (80 g)
- Masło (50 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól morska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki wołowe z serem i bazylią
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z cukinią
Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…
WIĘCEJ >Ziemniaczany ptaszek
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca) Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie…
WIĘCEJ >Bagietka z szynką parmeńską i camembertem
Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, szynkę oraz ser i całość posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >