Ryba po grecku
Ryba po grecku
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
- Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
- Dolewamy litr zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy na małym ogniu przez 30 min
- W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy na dorsza kawałki masła
- Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
- Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Cebula (100 g)
- Przecier pomidorowy (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.