fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-1-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryba po grecku

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
  • Dolewamy litr zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu przez 30 min
  • W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na dorsza kawałki masła
  • Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
  • Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie zielone z żółtkami

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >