Ryba po grecku
Ryba po grecku
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
- Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
- Dolewamy litr zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy na małym ogniu przez 30 min
- W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy na dorsza kawałki masła
- Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
- Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.
Uwagi
Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.
Autor
Lista składników
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 1 cebula (100 g)
- 100 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Risotto bez ryżu
Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >