Ryba po grecku
Ryba po grecku
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
- Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
- Dolewamy litr zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście i ziele
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy na małym ogniu przez 30 min
- W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
- Lekko solimy i pieprzymy
- Kładziemy na dorsza kawałki masła
- Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
- Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.
Uwagi
Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.
Autor
Lista składników
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 1 cebula (100 g)
- 100 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaglanka z mlekiem kokosowym
kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami
WIĘCEJ >Oliwkowe tagliatelle
Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…
WIĘCEJ >Koktajl ze szpinakiem
Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >