fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-1-6

Ryba po grecku

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
  • Dolewamy litr zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu przez 30 min
  • W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na dorsza kawałki masła
  • Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
  • Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.

Uwagi

Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 100 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >