fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryba po grecku

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3 min
  • Dodajemy starte warzywa, podsmażamy 2 min
  • Dolewamy litr zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście i ziele
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu przez 30 min
  • W tym czasie dorsza kroimy w mniejsze kawałki
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na dorsza kawałki masła
  • Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
  • Wyjmujemy rybę z pieca i na wierzch dokładamy przygotowany sos
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki

Rady dietetyka

1 porcja ma około 250-300 gram. Robiąc większą ilość oszczędzasz czas. Danie możesz zjeść również w dniu następnym.

Uwagi

Potrawę można zjeść od razu, choć lepiej smakuje, gdy trochę się przegryzie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 100 g przecieru/koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaglanka z mlekiem kokosowym

kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem

Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >