fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb8c168b1-9033-414c-ad3a-e131c59a56e1-1

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy
  • Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron
  • Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski
  • Dynię kroimy w cienkie plastry i z nich kroimy cienkie paski
  • Pora kroimy na pół i w półksiężyce
  • Ryby obieramy z ości i dzielimy na mniejsze kawałki
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy marchew z kalarepą i dynią
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pora, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy cukinię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 2 min
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody z kranu
  • Przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 5 min
  • Nakładamy warzywa na talerze
  • Na wierzch warzyw dodajemy ryby

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie posiadamy spiromatu, to można pokroić warzywa w plastry i następnie w słupki/makaron.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 100 g obranego plastra dyni
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 150 g wędzonej makreli
  • 150 g wędzonego łososia
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - duża, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >