fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryba gotowana na parze z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b8dfd6a-ff13-431f-9b65-43ecfcfa6fd5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryba gotowana na parze z ziołami

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze
  • Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy i mieszamy
  • Mieszankę wylewamy na rybę, a następnie wstawiamy miskę do naczynia do gotowania na parze i umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy rybę przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Sezam prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
  • Rybę nakładamy na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Rybę możesz podawać z dodatkiem gotowanych na parze warzyw np. z marchewką, brokułem i kalafiorem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Łosoś atlantycki (świeży) (800 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Mięta (świeża) (24 g)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…

WIĘCEJ >

Tosty z sałatą, cebulą, pomidorem i serem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w krążki Pomidora kroimy w plastry Na dwóch kromkach układamy wszystkie składniki i przykrywamy drugą kromką Tak przygotowane kanapki wkładamy do tostera i podgrzewamy do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Kurczak z pastą curry

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy połowę jogurtu i dokładnie mieszamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy pastę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Sycąca zupa z wołowiną i kaszą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Kaszę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie odcedzamy i odstawiamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >