Marynowana ryba z patelni
Marynowana ryba z patelni
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki
- Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili, oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wykładamy pastę z blendera i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
- Do rondla dokładamy tłuszcz, wlewamy ocet oraz sos chili i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
- Rybę kroimy w grube paski, przenosimy do miski, polewamy marynatą i mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut obracamy rybę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (smażymy do momentu, aż ryba będzie biała i będzie się rozwarstwiać)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia innych ryb.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (600 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka orkiszowa (60 g)
- Mąka kukurydziana (60 g)
- Bułka tarta (55 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (30 ml)
- Tymianek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka z grilla w syropie klonowym
Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza żeberkami) i całość dokładnie mieszamy Płaty żeber kroimy na pojedyncze żeberka, wkładamy do miski z marynatą i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi
Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…
WIĘCEJ >Wołowina z papryką z patelni
Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie…
WIĘCEJ >Babeczki waniliowo-pistacjowe
Orzechy drobno mielimy (np. w blenderze) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i zacznie skwierczeć – wtedy…
WIĘCEJ >