Marynowana ryba z patelni
Marynowana ryba z patelni
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki
- Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili, oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wykładamy pastę z blendera i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski
- Do rondla dokładamy tłuszcz, wlewamy ocet oraz sos chili i mieszamy, a następnie wyłączamy kuchenkę
- Rybę kroimy w grube paski, przenosimy do miski, polewamy marynatą i mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut obracamy rybę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (smażymy do momentu, aż ryba będzie biała i będzie się rozwarstwiać)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam równie smaczne propozycje przyrządzenia innych ryb.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (600 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka orkiszowa (60 g)
- Mąka kukurydziana (60 g)
- Bułka tarta (55 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (30 ml)
- Tymianek suszony (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Potrawka z rybą po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…
WIĘCEJ >Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette
Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…
WIĘCEJ >Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami
Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…
WIĘCEJ >