fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące paluszki rybne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2be38ae-4b0c-49cf-ac08-6d8dd20fcb5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące paluszki rybne

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Do drugiej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i mieszamy
  • Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą
  • Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy paluszki rybne i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (smażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
  • Następnie ściągamy paluszki rybne z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Paluszki rybne podajemy z kawałkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka kukurydziana (100 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety drobiowe po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Gulasz z szynką, pieczarkami i porem

Por kroimy w pół plastry (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, czosnek oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z papryką

Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką W…

WIĘCEJ >