Chrupiące paluszki rybne
Chrupiące paluszki rybne
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól) i mieszamy
- Do drugiej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i mieszamy
- Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą
- Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Rybę panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy paluszki rybne i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (smażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
- Następnie ściągamy paluszki rybne z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Cytrynę kroimy w cząstki
- Paluszki rybne podajemy z kawałkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Cytryna (160 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka kukurydziana (100 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety drobiowe po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Gulasz z szynką, pieczarkami i porem
Por kroimy w pół plastry (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, czosnek oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z papryką
Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką W…
WIĘCEJ >