fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące paluszki rybne

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-226
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiące paluszki rybne

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąki oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Do drugiej miski wybijamy jaja, dolewamy mleko i mieszamy
  • Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą
  • Rybę kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm i przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę panierujemy w kolejności podanych misek i układamy na papierze
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy paluszki rybne i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (smażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru)
  • Następnie ściągamy paluszki rybne z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Paluszki rybne podajemy z kawałkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka kukurydziana (100 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mleko krowie (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >