Zupa rybna z jarzynami
Zupa rybna z jarzynami
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części i grubo siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki
- Szczypiorek drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy marchew i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Seler i por kroimy w krążki, a następnie dodajemy do zupy
- Do zupy dodajemy jarmuż, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
- Rybę oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy rybę do zupy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut (na małym ogniu)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Do zupy możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. ziemniaki lub pietruszkę.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (250 ml)
- Seler naciowy (90 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (80 g)
- Jarmuż (80 g)
- Por (50 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Sok z cytryny (3 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Letnia zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >