fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba z frytkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-217
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona ryba z frytkami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (w kształcie frytek)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (po ok. 15 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
  • Białka przelewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy na sztywną pianę
  • Dodajemy mąkę oraz pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Drugą blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Filety obtaczamy w panierce (w białku) i kładziemy na papier
  • Z piekarnika wyciągamy blachę z ziemniakami i wkładamy blachę z rybą
  • Rybę pieczemy przez ok. 10 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Ogórka i kapary drobno kroimy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, wrzucamy ogórka, kukurydzę, kapary oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy frytki oraz rybę i podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ogórek kiszony (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…

WIĘCEJ >