fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba z frytkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c536b1530-6296-4514-9786-8554d915849d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona ryba z frytkami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (w kształcie frytek)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy ziemniaki i dokładnie obtaczamy
  • Ziemniaki wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 30 minut (po ok. 15 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
  • Białka przelewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy na sztywną pianę
  • Dodajemy mąkę oraz pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Drugą blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Filety obtaczamy w panierce (w białku) i kładziemy na papier
  • Z piekarnika wyciągamy blachę z ziemniakami i wkładamy blachę z rybą
  • Rybę pieczemy przez ok. 10 minut, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Ogórka i kapary drobno kroimy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, wrzucamy ogórka, kukurydzę, kapary oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy frytki oraz rybę i podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Ogórek kiszony (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >