fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowana dorada na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98909013-2cf0-4dcc-87ef-27517b9cb891
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana dorada na ryżu

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy rybę i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch kładziemy rybę i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorada (świeża) (340 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Ziołowe ziemniaczki z sosem tzatziki

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i kładziemy na papier skórą do góry Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >