fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c522a8e81-2639-47ff-a800-6fcc73fb7028
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy sok z limonki, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy pomidory praską do ziemniaków
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (wycinamy tyle kwadratów ile mamy filetów z ryb)
  • Na każdy kawałek papieru kładziemy filet, a na nim równomiernie rozkładamy sos i zawijamy w kieszonki
  • Kiszonki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Limonkę kroimy w cząstki
  • Następnie nakładamy rybę na talerze (odwijamy z papieru) i posypujemy zieleniną oraz podajemy z kawałkiem limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Woda (45 ml)
  • Limonka (35 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat

Sałaty i kiełki rozkładamy na talerzach Sezam prażymy na suchej patelni Sałaty polewamy tłuszczem i posypujemy sezamem, lnem oraz przyprawami

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Kurczak z ryżem po kajeńsku

Kiełbasę i seler kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Smoothie z mango, pomarańczą i granatem

Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami

WIĘCEJ >