fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c522a8e81-2639-47ff-a800-6fcc73fb7028
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy sok z limonki, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy pomidory praską do ziemniaków
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (wycinamy tyle kwadratów ile mamy filetów z ryb)
  • Na każdy kawałek papieru kładziemy filet, a na nim równomiernie rozkładamy sos i zawijamy w kieszonki
  • Kiszonki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Limonkę kroimy w cząstki
  • Następnie nakładamy rybę na talerze (odwijamy z papieru) i posypujemy zieleniną oraz podajemy z kawałkiem limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Woda (45 ml)
  • Limonka (35 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Batat pieczony z ryżem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy…

WIĘCEJ >