fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c522a8e81-2639-47ff-a800-6fcc73fb7028
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona ryba w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy sok z limonki, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy pomidory praską do ziemniaków
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (wycinamy tyle kwadratów ile mamy filetów z ryb)
  • Na każdy kawałek papieru kładziemy filet, a na nim równomiernie rozkładamy sos i zawijamy w kieszonki
  • Kiszonki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Limonkę kroimy w cząstki
  • Następnie nakładamy rybę na talerze (odwijamy z papieru) i posypujemy zieleniną oraz podajemy z kawałkiem limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Woda (45 ml)
  • Limonka (35 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Bułka dziecięca – myszka

Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem w sosie sojowym

Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Do rondla wrzucamy cebulę, imbir z czosnkiem, skórkę pomarańczową i przyprawy (anyż), wlewamy sos sojowy oraz wodę (1,5 l wody na 800 g mięsa) i doprowadzamy do wrzenia…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >