Pieczona ryba w sosie pomidorowym
Pieczona ryba w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy sok z limonki, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i rozgniatamy pomidory praską do ziemniaków
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (wycinamy tyle kwadratów ile mamy filetów z ryb)
- Na każdy kawałek papieru kładziemy filet, a na nim równomiernie rozkładamy sos i zawijamy w kieszonki
- Kiszonki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Zieleninę grubo siekamy
- Limonkę kroimy w cząstki
- Następnie nakładamy rybę na talerze (odwijamy z papieru) i posypujemy zieleniną oraz podajemy z kawałkiem limonki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Woda (45 ml)
- Limonka (35 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >Kurczak z ryżem po kajeńsku
Kiełbasę i seler kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż…
WIĘCEJ >Smoothie z mango, pomarańczą i granatem
Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami
WIĘCEJ >