Chrupiąca tempura
Chrupiąca tempura
Przygotowanie
- Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki
- Dynię obieramy i kroimy w plastry
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy)
- Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Na talerzu układamy krewetki, rybę, warzywa i grzyby
- Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
- Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól) i całość energicznie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Warzywa i grzyby zanurzamy w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
- Usmażone warzywa oraz grzyby odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Następnie zanurzamy w cieście krewetki i rybę, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Usmażone krewetki oraz rybę odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Oliwa z oliwek extra virgin (430 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Woda (310 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
- Dynia (200 g)
- Cebula (105 g)
- Shiitake (świeży) (70 g)
- Mąka ziemniaczana (36 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Parówki wieprzowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką
Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…
WIĘCEJ >Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >