fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca tempura

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-243
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiąca tempura

Przygotowanie

  • Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Dynię obieramy i kroimy w plastry
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy)
  • Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na talerzu układamy krewetki, rybę, warzywa i grzyby
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól) i całość energicznie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Warzywa i grzyby zanurzamy w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Usmażone warzywa oraz grzyby odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie zanurzamy w cieście krewetki i rybę, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Usmażone krewetki oraz rybę odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (430 ml)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Woda (310 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
  • Dynia (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…

WIĘCEJ >