fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca tempura

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66d325d1-6154-4644-b6c7-f5cd37eaf999
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiąca tempura

Przygotowanie

  • Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Dynię obieramy i kroimy w plastry
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy)
  • Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na talerzu układamy krewetki, rybę, warzywa i grzyby
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól) i całość energicznie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Warzywa i grzyby zanurzamy w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Usmażone warzywa oraz grzyby odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie zanurzamy w cieście krewetki i rybę, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Usmażone krewetki oraz rybę odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (430 ml)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Woda (310 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
  • Dynia (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >