fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiąca tempura

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66d325d1-6154-4644-b6c7-f5cd37eaf999
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiąca tempura

Przygotowanie

  • Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Dynię obieramy i kroimy w plastry
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy)
  • Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na talerzu układamy krewetki, rybę, warzywa i grzyby
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól) i całość energicznie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Warzywa i grzyby zanurzamy w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące)
  • Usmażone warzywa oraz grzyby odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Następnie zanurzamy w cieście krewetki i rybę, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Usmażone krewetki oraz rybę odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Oliwa z oliwek extra virgin (430 ml)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Woda (310 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
  • Dynia (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Mąka ziemniaczana (36 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >

Pikantny dip z zielonego groszku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Trójkolorowa sałatka włoska

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papierze układamy plastry szynki, smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut Po tym czasie obracamy plastry szynki…

WIĘCEJ >