fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab4aa395-3e85-4212-a623-e6603af59277-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Przygotowanie

Chrzan kokosowy:

  • Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
  • Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
  • Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc

Żurawina:

  • Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
  • Dodajemy miód
  • Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
  • Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
  • Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
  • Gdy wystygną wkładamy do lodówki
  • Wytrzymają tak do 3 miesięcy

Chrzan żurawinowy:

  • Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Aby uzyskać chrzan żurawinowy mieszamy 4 łyżki żurawiny na 1 łyżkę chrzanu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 24
Trudność: Średni

Lista składników

Chrzan kokosowy

  • Mleko kokosowe (375 ml)
  • Chrzan korzeń (250 g)
  • Cytryna (120 g)

Żurawina

  • Żurawina (świeża) (1000 g)
  • Woda (125 ml)
  • Miód lipowy (48 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Ser kozi w ziołach i orzechach

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy bledować) Dodajemy orzechy i całość dokładnie blendujemy Mieszankę orzechów z przyprawami wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej ser (tak aby był równomiernie pokryty)…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >