Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Przygotowanie
Chrzan kokosowy:
- Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
- Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
- Dodajemy mleko kokosowe
- Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
- Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc
Żurawina:
- Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
- Dodajemy miód
- Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
- Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
- Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
- Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
- Gdy wystygną wkładamy do lodówki
- Wytrzymają tak do 3 miesięcy
Chrzan żurawinowy:
- Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Aby uzyskać chrzan żurawinowy mieszamy 4 łyżki żurawiny na 1 łyżkę chrzanu.
Autor
Lista składników
Chrzan kokosowy
- Mleko kokosowe (375 ml)
- Chrzan korzeń (250 g)
- Cytryna (120 g)
Żurawina
- Żurawina (świeża) (1000 g)
- Woda (125 ml)
- Miód lipowy (48 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…
WIĘCEJ >Kasza jaglana
Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Sos pomidorowy
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…
WIĘCEJ >