fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab4aa395-3e85-4212-a623-e6603af59277-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Przygotowanie

Chrzan kokosowy:

  • Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
  • Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
  • Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc

Żurawina:

  • Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
  • Dodajemy miód
  • Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
  • Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
  • Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
  • Gdy wystygną wkładamy do lodówki
  • Wytrzymają tak do 3 miesięcy

Chrzan żurawinowy:

  • Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji opisanych za pomocą piktogramów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Chrzan kokosowy

  • 100 g korzenia chrzanu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ½ cytryny (40 g)

Żurawina (na 6 małych słoików po dżemie)

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • ½ szklanki wody z kranu (125 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek - duży, Lodówka, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >