Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Przygotowanie
Chrzan kokosowy:
- Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
- Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
- Dodajemy mleko kokosowe
- Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
- Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc
Żurawina:
- Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
- Dodajemy miód
- Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
- Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
- Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
- Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
- Gdy wystygną wkładamy do lodówki
- Wytrzymają tak do 3 miesięcy
Chrzan żurawinowy:
- Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji opisanych za pomocą piktogramów.
Autor
Lista składników
Chrzan kokosowy
- 100 g korzenia chrzanu
- 150 ml mleka kokosowego
- ½ cytryny (40 g)
Żurawina (na 6 małych słoików po dżemie)
- 1 kg świeżej żurawiny
- 2 łyżki miodu (50 g)
- ½ szklanki wody z kranu (125 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta marchewkowa na słodko
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa biała
Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Dip z karczochami i szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…
WIĘCEJ >