fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab4aa395-3e85-4212-a623-e6603af59277-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Przygotowanie

Chrzan kokosowy:

  • Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
  • Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
  • Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc

Żurawina:

  • Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
  • Dodajemy miód
  • Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
  • Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
  • Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
  • Gdy wystygną wkładamy do lodówki
  • Wytrzymają tak do 3 miesięcy

Chrzan żurawinowy:

  • Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji opisanych za pomocą piktogramów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Chrzan kokosowy

  • 100 g korzenia chrzanu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ½ cytryny (40 g)

Żurawina (na 6 małych słoików po dżemie)

  • 1 kg świeżej żurawiny
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • ½ szklanki wody z kranu (125 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek - duży, Lodówka, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Majonez

Bierzemy miskę Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet Zaczynamy mieszać rózgą Musimy dokładnie rozmieszać Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli Podczas dodawania tłuszczu cały czas…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa biała

Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…

WIĘCEJ >