Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną
Przygotowanie
Chrzan kokosowy:
- Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
- Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
- Dodajemy mleko kokosowe
- Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
- Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc
Żurawina:
- Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
- Dodajemy miód
- Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
- Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
- Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
- Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
- Gdy wystygną wkładamy do lodówki
- Wytrzymają tak do 3 miesięcy
Chrzan żurawinowy:
- Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Aby uzyskać chrzan żurawinowy mieszamy 4 łyżki żurawiny na 1 łyżkę chrzanu.
Autor
Lista składników
Chrzan kokosowy
- Mleko kokosowe (375 ml)
- Chrzan korzeń (250 g)
- Cytryna (120 g)
Żurawina
- Żurawina (świeża) (1000 g)
- Woda (125 ml)
- Miód lipowy (48 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mizeria paleo
Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >