fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cab4aa395-3e85-4212-a623-e6603af59277-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Przygotowanie

Chrzan kokosowy:

  • Chrzan obieramy obieraczką do warzyw
  • Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Dodajemy sok wyciśniętej cytryny
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję
  • Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy – może tak stać w lodówce nawet miesiąc

Żurawina:

  • Żurawinę wrzucamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Wrzucamy do garnka (najlepiej 3-litrowego) i wlewamy wodę
  • Dodajemy miód
  • Wstawiamy garnek na palnik i zaczynamy grzać na małym ogniu przez jakieś 10 minut
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 10 minut
  • Kilka razy w tym czasie należy zamieszać żeby się nie przypaliło
  • Gorącą żurawinę wkładamy do pełna w czyste i suche słoiki
  • Zakręcamy je i stawiamy do góry nogami
  • Gdy wystygną wkładamy do lodówki
  • Wytrzymają tak do 3 miesięcy

Chrzan żurawinowy:

  • Zasada jest prosta na 4 łyżki żurawiny dajemy łyżkę chrzanu i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Aby uzyskać chrzan żurawinowy mieszamy 4 łyżki żurawiny na 1 łyżkę chrzanu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 24
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Chrzan kokosowy

  • Mleko kokosowe (375 ml)
  • Chrzan korzeń (250 g)
  • Cytryna (120 g)

Żurawina

  • Żurawina (świeża) (1000 g)
  • Woda (125 ml)
  • Miód lipowy (48 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mizeria paleo

Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.

WIĘCEJ >

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >