fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka kokosowo-owsiane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c530b90d9-b1e9-41d8-91e6-0bcef40657ff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka kokosowo-owsiane

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz płatki owsiane i mieszamy
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy syrop i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu
  • Sodę rozpuszczamy z wrzątkiem, po czym energicznie łączymy ją z tłuszczem – masa powinna się spienić
  • Masę wlewamy do przygotowanych, suchych składników i dokładnie łączymy
  • Łyżką nakładamy ciasto na blachy formując spłaszczone ciasteczka
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami)
  • Po tym czasie przenosimy ciastka na metalowy ruszt do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 6 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Woda (15 ml)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Rożki z ziemniakami i groszkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Dodajemy groszek i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy…

WIĘCEJ >

Żelki z agaru

Do garnka wlewamy wodę oraz sok z pomarańczy, mieszamy i podgrzewamy Następnie dodajemy agar i mieszamy do momentu rozpuszczenia się (nie gotujemy) Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszany Gotowy płyn przelewamy do foremek na…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…

WIĘCEJ >