Ciastka czekoladowo-serowe
Ciastka czekoladowo-serowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak aby powstała gładka masa i odstawiamy
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do miski wkładamy czekoladę i rozpuszczamy nad rondlem z wrzącą wodą
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz kakao i dokładnie ucieramy
- Wybijamy pozostałe jaja, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę, do której następnie dodajemy czekoladę
- Ciasto przenosimy do formy do pieczenia i wygładzamy wypukłą stroną łyżki
- Na wierzch wylewamy masę serową i rozprowadzamy po całym cieście
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
- Po tym czasie przenosimy ciasto na metalową kratkę i zostawiamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Masło klarowane ghee (230 g)
- Serek homogenizowany (200 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Mąka orkiszowa (120 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Wanilia – ekstrakt (2 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy
Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >