fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jogurtowo-bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c418fd783-0759-4701-a392-72696249be7b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto jogurtowo-bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia
  • Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy na kremową masę
  • Cały czas ucierając dodajemy stopniowo jaja, po czym wlewamy jogurt naturalny, dodajemy banany i delikatnie mieszamy
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie pozostawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut
  • Ciasto wyciągamy na metalową kartkę do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder oraz miód i dokładnie mieszamy, po czym polewamy powstałym lukrem ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Banan (240 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z wieprzowiną w cieście

Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Kremowe szwedzkie klopsiki

Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z jajem Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy (zioła prowansalskie) oraz skórkę z cytryny i…

WIĘCEJ >

Deser z musli i borówkami

Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i całość posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >