Ciasto jogurtowo-bananowe
Ciasto jogurtowo-bananowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia
- Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
- Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy na kremową masę
- Cały czas ucierając dodajemy stopniowo jaja, po czym wlewamy jogurt naturalny, dodajemy banany i delikatnie mieszamy
- Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
- Po tym czasie pozostawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut
- Ciasto wyciągamy na metalową kartkę do całkowitego ostygnięcia
- Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder oraz miód i dokładnie mieszamy, po czym polewamy powstałym lukrem ciasto
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (350 g)
- Banan (240 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jogurt grecki (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowe pierniczki
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >Gofry jaglane
Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…
WIĘCEJ >