fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto jogurtowo-bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c418fd783-0759-4701-a392-72696249be7b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto jogurtowo-bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia
  • Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy na kremową masę
  • Cały czas ucierając dodajemy stopniowo jaja, po czym wlewamy jogurt naturalny, dodajemy banany i delikatnie mieszamy
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie pozostawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut
  • Ciasto wyciągamy na metalową kartkę do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder oraz miód i dokładnie mieszamy, po czym polewamy powstałym lukrem ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Banan (240 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Azjatycka sałatka z sosem satay

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek i brokuła

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy brokuła, można dodać również inne ulubione świeże zioła Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…

WIĘCEJ >