fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie ciasto czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce045ab10-1a79-4df0-a51b-944422aa5f17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lekkie ciasto czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy połowę cukru, mąkę, kakao i sól
  • Mikserem ubijamy pianę z białek, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego
  • Następnie powoli dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna
  • Wsypujemy połowę przesianej mąki z dodatkami i delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tortownicę na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Następnie przenosimy ciasto na metalową kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem i możesz podawać je z porcją śmietany, jogurtu lub lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Jajo białko (12 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem (…)

WIĘCEJ >

Ciasto cynamonowo-orzechowe

Orzechy siekamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę smarujemy tłuszczem (olejem rzepakowym) i wykładamy papierem do pieczenia Do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą (…)

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >