fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lekkie ciasto czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce045ab10-1a79-4df0-a51b-944422aa5f17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekkie ciasto czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy połowę cukru, mąkę, kakao i sól
  • Mikserem ubijamy pianę z białek, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego
  • Następnie powoli dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna
  • Wsypujemy połowę przesianej mąki z dodatkami i delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tortownicę na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Następnie przenosimy ciasto na metalową kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem i możesz podawać je z porcją śmietany, jogurtu lub lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Jajo białko (12 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka z owocami

Z kromki chleba wycinamy 2 części na kształt rybki (głowę wraz z tułowiem i ogon) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki przypominające małe trójkąty Z ananasa wycinamy kółko, następnie z tego kółka kolejne…

WIĘCEJ >

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Ciasto: Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy Dodajemy sodę i po kolei mandarynki Cały…

WIĘCEJ >