fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekkie ciasto czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce045ab10-1a79-4df0-a51b-944422aa5f17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lekkie ciasto czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy połowę cukru, mąkę, kakao i sól
  • Mikserem ubijamy pianę z białek, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego
  • Następnie powoli dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna
  • Wsypujemy połowę przesianej mąki z dodatkami i delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 50 minut
  • Po tym czasie odstawiamy tortownicę na ok. 10 minut do ostygnięcia
  • Następnie przenosimy ciasto na metalową kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem i możesz podawać je z porcją śmietany, jogurtu lub lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Kakao w proszku (30 g)
  • Jajo białko (12 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dziecięcy pancake – miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i syropem klonowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z kiełbasą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Odcinamy końcówki kiełbas i wyciskamy mięso (skórki wyrzucamy), a następnie drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >