Lekkie ciasto czekoladowe
Lekkie ciasto czekoladowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy połowę cukru, mąkę, kakao i sól
- Mikserem ubijamy pianę z białek, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego
- Następnie powoli dodajemy pozostały cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna
- Wsypujemy połowę przesianej mąki z dodatkami i delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pozostałą mąkę i ponownie mieszamy
- Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 50 minut
- Po tym czasie odstawiamy tortownicę na ok. 10 minut do ostygnięcia
- Następnie przenosimy ciasto na metalową kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Ciasto możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem i możesz podawać je z porcją śmietany, jogurtu lub lodów.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Kakao w proszku (30 g)
- Jajo białko (12 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.