fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto morelowe z polewą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf348e997-3fa4-4996-ab72-a89ee679373a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto morelowe z polewą

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości wiórków kokosowych, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Banana obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i delikatnie roztrzepujemy, dolewamy tłuszcz, dodajemy banana i całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy tę mieszankę do zagłębienia w cieście
  • Składniki ze sobą dokładnie łączymy, ale nie mieszamy ich zbyt długo
  • Morelę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, a następnie dodajemy do ciasta
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Ciasto lekko mieszamy i przenosimy do tortownicy
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski przenosimy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, po czym nakładamy powstałą polewę na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Serek homogenizowany (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Morela w puszce (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowy pudding

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy 2/3 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i ucieramy mikserem przez ok. 2-3 minuty, do momentu powstania kremowej masy Do masy wybijamy jaja…

WIĘCEJ >

Galaretka z kokosowym aromatem

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy zblednowane owoce do rondla, dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy Dodajemy agar i mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >