fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto morelowe z polewą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf348e997-3fa4-4996-ab72-a89ee679373a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto morelowe z polewą

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości wiórków kokosowych, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Banana obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i delikatnie roztrzepujemy, dolewamy tłuszcz, dodajemy banana i całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy tę mieszankę do zagłębienia w cieście
  • Składniki ze sobą dokładnie łączymy, ale nie mieszamy ich zbyt długo
  • Morelę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, a następnie dodajemy do ciasta
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Ciasto lekko mieszamy i przenosimy do tortownicy
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski przenosimy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, po czym nakładamy powstałą polewę na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Serek homogenizowany (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Morela w puszce (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto morelowo-orzechowe

Orzechy wrzucamy do blendera, mielimy i przenosimy do miski Morele wkładamy do rondla, dolewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Jaja wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >