fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto morelowe z polewą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf348e997-3fa4-4996-ab72-a89ee679373a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto morelowe z polewą

Przygotowanie

  • Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości wiórków kokosowych, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Banana obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i delikatnie roztrzepujemy, dolewamy tłuszcz, dodajemy banana i całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy tę mieszankę do zagłębienia w cieście
  • Składniki ze sobą dokładnie łączymy, ale nie mieszamy ich zbyt długo
  • Morelę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, a następnie dodajemy do ciasta
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Ciasto lekko mieszamy i przenosimy do tortownicy
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski przenosimy ser, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, po czym nakładamy powstałą polewę na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie ciasto możesz posypać płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Serek homogenizowany (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Morela w puszce (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto pomarańczowe z makiem

Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki miodowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki dyniowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, dynię, cukier i wszystkie przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z czereśniami

Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…

WIĘCEJ >