fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto morelowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9833db71-361e-4efa-9559-268584a14afa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto morelowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do blendera, mielimy i przenosimy do miski
  • Morele wkładamy do rondla, dolewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 15 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, a morele przenosimy do blendera
  • Dodajemy miód oraz śmietanę i blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do schłodzenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski z orzechami dosypujemy mąkę i połowę cukru, dodajemy tłuszcz i blendujemy
  • Żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody, po czym wlewamy do blendera, cały czas blendując
  • Następnie formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na dwie porcję i każdą z nich rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aż będą odpowiadały rozmiarowi formy
  • Na spód formy wykładamy jedną porcję ciasta, nakładamy na nią mieszankę morelową i przykrywamy drugą porcją ciasta (obcinamy wystające brzegi)
  • Ciasto smarujemy białkiem, oprószamy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (405 ml)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Morela suszona (200 g)
  • Masło klarowane ghee (90 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Ryżanka z jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >