fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto morelowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9833db71-361e-4efa-9559-268584a14afa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto morelowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do blendera, mielimy i przenosimy do miski
  • Morele wkładamy do rondla, dolewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 15 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, a morele przenosimy do blendera
  • Dodajemy miód oraz śmietanę i blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do schłodzenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski z orzechami dosypujemy mąkę i połowę cukru, dodajemy tłuszcz i blendujemy
  • Żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody, po czym wlewamy do blendera, cały czas blendując
  • Następnie formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na dwie porcję i każdą z nich rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aż będą odpowiadały rozmiarowi formy
  • Na spód formy wykładamy jedną porcję ciasta, nakładamy na nią mieszankę morelową i przykrywamy drugą porcją ciasta (obcinamy wystające brzegi)
  • Ciasto smarujemy białkiem, oprószamy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (405 ml)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Morela suszona (200 g)
  • Masło klarowane ghee (90 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Miód lipowy (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wiśnie w cieście

Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….

WIĘCEJ >

Budyń jaglany

Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod ciepłą wodą Następnie przenosimy kaszę do rondla i zalewamy 2/3 ilości mleka Rondel stawiamy na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut (do…

WIĘCEJ >

Lukrowane babeczki czekoladowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie Jaja…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe placki jaglane

Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Następnie gotujemy kaszę we wrzącej, osolonej wodzie (w proporcji 1:2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 10-15 minut lub wg instrukcji na…

WIĘCEJ >