Ciasto morelowo-orzechowe
Ciasto morelowo-orzechowe
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy do blendera, mielimy i przenosimy do miski
- Morele wkładamy do rondla, dolewamy wodę i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 15 minut
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, a morele przenosimy do blendera
- Dodajemy miód oraz śmietanę i blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do schłodzenia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski z orzechami dosypujemy mąkę i połowę cukru, dodajemy tłuszcz i blendujemy
- Żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody, po czym wlewamy do blendera, cały czas blendując
- Następnie formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na dwie porcję i każdą z nich rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aż będą odpowiadały rozmiarowi formy
- Na spód formy wykładamy jedną porcję ciasta, nakładamy na nią mieszankę morelową i przykrywamy drugą porcją ciasta (obcinamy wystające brzegi)
- Ciasto smarujemy białkiem, oprószamy pozostałym cukrem i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Woda (405 ml)
- Mąka razowa (300 g)
- Morela suszona (200 g)
- Masło klarowane ghee (90 g)
- Cukier trzcinowy (80 g)
- Miód lipowy (50 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Orzech laskowy (50 g)
- Jajo białko (30 g)
- Jajo żółtko (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wiśnie w cieście
Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….
WIĘCEJ >Budyń jaglany
Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod ciepłą wodą Następnie przenosimy kaszę do rondla i zalewamy 2/3 ilości mleka Rondel stawiamy na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut (do…
WIĘCEJ >Lukrowane babeczki czekoladowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie Jaja…
WIĘCEJ >Bezglutenowe placki jaglane
Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Następnie gotujemy kaszę we wrzącej, osolonej wodzie (w proporcji 1:2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) przez ok. 10-15 minut lub wg instrukcji na…
WIĘCEJ >