fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc297187e-b1bc-4dea-8d76-9ac3f8011fc1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jaja wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wsypujemy połowę cukru i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy orzechy, wlewamy jaja i ponownie ucieramy
  • Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
  • Pozostały cukier mieszamy z cynamonem
  • Do osobnej miski wkładamy jabłka, wsypujemy połowę mieszanki cynamonowej i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy
  • Dno tortownicy zwilżamy wodą i wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto przenosimy do formy i wyrównujemy powierzchnię
  • Wierzch posypujemy pozostałą mieszanką cynamonową
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Migdał (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z czekoladą i orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, tak aby powstały wiórki Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z wiórkami Do osobnej miski wkładamy…

WIĘCEJ >

Pizza na razowym cieście

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >