Ciasto jabłkowo-cynamonowe
Ciasto jabłkowo-cynamonowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Jaja wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wsypujemy połowę cukru i ucieramy na kremową masę
- Dodajemy orzechy, wlewamy jaja i ponownie ucieramy
- Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
- Pozostały cukier mieszamy z cynamonem
- Do osobnej miski wkładamy jabłka, wsypujemy połowę mieszanki cynamonowej i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy
- Dno tortownicy zwilżamy wodą i wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto przenosimy do formy i wyrównujemy powierzchnię
- Wierzch posypujemy pozostałą mieszanką cynamonową
- Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jabłko (540 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Migdał (150 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Cynamon mielony (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką
Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia
WIĘCEJ >Zebra bananowa
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części Do jednej części dodajemy kako Wszystkie porcje…
WIĘCEJ >Placek truskawkowy z kruszonką
Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość…
WIĘCEJ >Kokosowe muffinki z kruszonką
Kruszonka Tłuszcz powinien być miękki Orzechy drobno siekamy Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy na konsystencję kruszonki i odstawiamy Ciasto Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i…
WIĘCEJ >