fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc297187e-b1bc-4dea-8d76-9ac3f8011fc1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jaja wybijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wsypujemy połowę cukru i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy orzechy, wlewamy jaja i ponownie ucieramy
  • Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
  • Pozostały cukier mieszamy z cynamonem
  • Do osobnej miski wkładamy jabłka, wsypujemy połowę mieszanki cynamonowej i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy
  • Dno tortownicy zwilżamy wodą i wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto przenosimy do formy i wyrównujemy powierzchnię
  • Wierzch posypujemy pozostałą mieszanką cynamonową
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (540 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Migdał (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >

Pieczarki z czosnkiem i ziołami

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…

WIĘCEJ >