fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto bardzo bakaliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d1efede-de01-4b1a-b1e3-3da30efb2d3b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto bardzo bakaliowe

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy
  • Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przelewamy do miski z i całość dokładnie mieszamy, tak aby orzechy i owoce były równomiernie pokryte masą
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy
  • Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy keksówkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ciasto w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ciast.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Morela suszona (65 g)
  • Śliwka suszona (65 g)
  • Rodzynki (65 g)
  • Żurawina suszona (65 g)
  • Daktyl (65 g)
  • Mąka orkiszowa (65 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Orzech nerkowca (50 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremka - keksówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i sówka

Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałatka z kabanosem, awokado i papryką

Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >