fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bardzo bakaliowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1d1efede-de01-4b1a-b1e3-3da30efb2d3b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto bardzo bakaliowe

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy
  • Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przelewamy do miski z i całość dokładnie mieszamy, tak aby orzechy i owoce były równomiernie pokryte masą
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy
  • Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy keksówkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie kroimy ciasto w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ciast.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Morela suszona (65 g)
  • Śliwka suszona (65 g)
  • Rodzynki (65 g)
  • Żurawina suszona (65 g)
  • Daktyl (65 g)
  • Mąka pszenna (65 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Orzech nerkowca (50 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremka - keksówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >