fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto ananasowe do góry nogami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8dd8e090-2316-48a8-8ea8-2992bc8176ef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto ananasowe do góry nogami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie wylewamy na formę i lekko nią ruszamy, aby równo rozprowadzić tłuszcz)
  • Następnie oprószamy formę odrobiną cukru
  • Ananasa odsączamy z zalewy i zachowujemy 1/3 szklanki soku
  • Plastry ananasa kroimy na pół i układamy na dnie formy
  • Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i blendujemy na gładką masę
  • Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
  • Cały czas blendując dolewamy do blendera jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i połowę mąki
  • Następnie dolewamy sok z ananasa, wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładkie ciasto
  • Ciasto nakładamy na ananasa ułożonego w formie i równomiernie rozprowadzamy
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut (pieczemy do momentu, aż wyrośnie i się zezłoci)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ananas w puszce (400 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (125 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana cukinią i komosą ryżową

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Makaron i dodatki Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo) Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy…

WIĘCEJ >

Omlet z warzywami i pieczarkami

Pomidorki kroimy na pół, pieczarki na ćwiartki, a cebulę na pióra Jajka wybijamy do głębokiego talerza lub miski Solimy Mocno mieszamy widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Dokładnie mieszamy Na…

WIĘCEJ >