Ciasto ananasowe do góry nogami
Ciasto ananasowe do góry nogami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie wylewamy na formę i lekko nią ruszamy, aby równo rozprowadzić tłuszcz)
- Następnie oprószamy formę odrobiną cukru
- Ananasa odsączamy z zalewy i zachowujemy 1/3 szklanki soku
- Plastry ananasa kroimy na pół i układamy na dnie formy
- Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wsypujemy pozostały cukier i blendujemy na gładką masę
- Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy
- Cały czas blendując dolewamy do blendera jaja, dodajemy ekstrakt z wanilii i połowę mąki
- Następnie dolewamy sok z ananasa, wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładkie ciasto
- Ciasto nakładamy na ananasa ułożonego w formie i równomiernie rozprowadzamy
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut (pieczemy do momentu, aż wyrośnie i się zezłoci)
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Ananas w puszce (400 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ciasto pomarańczowe z makiem
Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z jabłkami
Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy Do osobnej…
WIĘCEJ >Gruszkotka
Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…
WIĘCEJ >Bananotka – ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…
WIĘCEJ >