fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto jaglane z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabcb55af-1ccc-4538-83db-0da9fd1d633f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto jaglane z jabłkami

Przygotowanie

  • Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze)
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski
  • Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (oliwę), syrop oraz 2/3 ilości soku z pomarańczy i mieszamy
  • Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i całość dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej soku z pomarańczy)
  • Ciasto powinno być jednolite, dlatego najlepiej będzie je wymiksować
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem (masłem) i podsypujemy mąką
  • Następnie do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i miodem
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cynamonem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (750 g)
  • Orkisz – ziarno (400 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (300 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Syrop z agawy (35 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >