fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto jaglane z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabcb55af-1ccc-4538-83db-0da9fd1d633f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto jaglane z jabłkami

Przygotowanie

  • Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze)
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski
  • Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (oliwę), syrop oraz 2/3 ilości soku z pomarańczy i mieszamy
  • Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i całość dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej soku z pomarańczy)
  • Ciasto powinno być jednolite, dlatego najlepiej będzie je wymiksować
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem (masłem) i podsypujemy mąką
  • Następnie do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i miodem
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cynamonem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (750 g)
  • Orkisz – ziarno (400 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (300 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Syrop z agawy (35 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >

Taco z kurczakiem i awokado

Zieleninę (kolendrę) drobno siekamy Sałatę rozdrabniamy Pomidory kroimy w plasterki Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20-30 minut, a następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy mięso w garnku na ok. 40 minut Piekarnik rozgrzewamy do…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i serem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę…

WIĘCEJ >