fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-147
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto jaglane z jabłkami

Przygotowanie

  • Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze)
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski
  • Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (oliwę), syrop oraz 2/3 ilości soku z pomarańczy i mieszamy
  • Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i całość dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej soku z pomarańczy)
  • Ciasto powinno być jednolite, dlatego najlepiej będzie je wymiksować
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem (masłem) i podsypujemy mąką
  • Następnie do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i miodem
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ciast.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (750 g)
  • Orkisz – ziarno (400 g)
  • Sok z pomarańczy (300 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Syrop z agawy (35 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Mąka pszenna (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z nerkowców

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…

WIĘCEJ >

Ryżanka z bakaliami

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)

WIĘCEJ >