Ciasto jaglane z jabłkami
Ciasto jaglane z jabłkami
Przygotowanie
- Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze)
- Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski
- Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (oliwę), syrop oraz 2/3 ilości soku z pomarańczy i mieszamy
- Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i całość dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej soku z pomarańczy)
- Ciasto powinno być jednolite, dlatego najlepiej będzie je wymiksować
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
- Tortownicę smarujemy tłuszczem (masłem) i podsypujemy mąką
- Następnie do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię
- Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i miodem
- Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ciast.
Ciasto możesz opcjonalnie posypać cynamonem.
Autor
Lista składników
- Jabłko (750 g)
- Orkisz – ziarno (400 g)
- Sok z pomarańczy 100% (300 g)
- Kasza jaglana (200 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Syrop z agawy (35 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Proszek do pieczenia (16 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Ciasto batatowo-kasztanowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…
WIĘCEJ >Ciasto ananasowe
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…
WIĘCEJ >Bananotka – ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…
WIĘCEJ >Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…
WIĘCEJ >