fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto jaglane z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabcb55af-1ccc-4538-83db-0da9fd1d633f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto jaglane z jabłkami

Przygotowanie

  • Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze)
  • Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski
  • Do miski ze skórką cytryny dodajemy zawartość blendera oraz proszek do pieczenia i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz (oliwę), syrop oraz 2/3 ilości soku z pomarańczy i mieszamy
  • Zawartość miski z suchymi składnikami przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i całość dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy więcej soku z pomarańczy)
  • Ciasto powinno być jednolite, dlatego najlepiej będzie je wymiksować
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem (masłem) i podsypujemy mąką
  • Następnie do tortownicy wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i miodem
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać cynamonem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (750 g)
  • Orkisz – ziarno (400 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (300 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Syrop z agawy (35 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Proszek do pieczenia (16 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tropikalna wołowina z patelni

Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w cząstki Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek z imbirem oraz paprykę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Domowe kiełbaski

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy mięso, tłuszcz oraz przyprawy (koper, chili i sól) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i…

WIĘCEJ >

Aromatyczna wołowina po azjatycku

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…

WIĘCEJ >

Klasyczne fondue serowe

Czosnek obieramy i kroimy na pół, a następnie nacieramy nim wnętrze rondla Do rondla wlewamy bulion, dodajemy musztardę i gotujemy na średnim ogniu, dokładnie mieszając Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla…

WIĘCEJ >