Ciasto pomarańczowe z makiem
Ciasto pomarańczowe z makiem
Przygotowanie
- Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy
- Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez następne ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy pomarańczę z wody i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Z pomarańczy odcinamy czubki i przekrajamy owoce na pół
- Następnie usuwamy pestki i wkładamy owoce (razem ze skórką) do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki
- Dosypujemy orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
- Stopniowo dodajemy jaja, miksując po przez kilka sekund po każdym z nich, aby dobrze połączyć składniki
- Dosypujemy mak i mieszamy
- Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Ciasto możesz opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (480 g)
- Jajo kurze (255 g)
- Migdał (250 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło (15 g)
- Mak zmielony (10 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Tarta z ryżem i pomidorami
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – lama
Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt lamy (tak jak na załączonym obrazku) Ser kroimy na cienkie paski Ogórka kroimy na kawałki na kształt koła i pół koła Z rzodkiewki wycinamy małe plastry Z oliwki…
WIĘCEJ >Makaron rzodkiewkowy
Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na 'tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.
WIĘCEJ >