fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto pomarańczowe z makiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c79bf039c-cb1e-4653-874d-67ac995feb46
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto pomarańczowe z makiem

Przygotowanie

  • Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy
  • Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez następne ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy pomarańczę z wody i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Z pomarańczy odcinamy czubki i przekrajamy owoce na pół
  • Następnie usuwamy pestki i wkładamy owoce (razem ze skórką) do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki
  • Dosypujemy orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
  • Stopniowo dodajemy jaja, miksując po przez kilka sekund po każdym z nich, aby dobrze połączyć składniki
  • Dosypujemy mak i mieszamy
  • Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Ciasto możesz opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomarańcza (480 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Migdał (250 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło (15 g)
  • Mak zmielony (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Tarta z ryżem i pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lama

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt lamy (tak jak na załączonym obrazku) Ser kroimy na cienkie paski Ogórka kroimy na kawałki na kształt koła i pół koła Z rzodkiewki wycinamy małe plastry Z oliwki…

WIĘCEJ >

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na 'tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.

WIĘCEJ >