Ciasto pomarańczowe z makiem
Ciasto pomarańczowe z makiem
Przygotowanie
- Orzechy wsypujemy do blendera i dokładnie mielimy
- Pomarańczę wkładamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki, wylewamy wodę, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez następne ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy pomarańczę z wody i odstawiamy do ostygnięcia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
- Z pomarańczy odcinamy czubki i przekrajamy owoce na pół
- Następnie usuwamy pestki i wkładamy owoce (razem ze skórką) do robota kuchennego i miksujemy na drobne kawałki
- Dosypujemy orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
- Stopniowo dodajemy jaja, miksując po przez kilka sekund po każdym z nich, aby dobrze połączyć składniki
- Dosypujemy mak i mieszamy
- Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Ciasto możesz opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (480 g)
- Jajo kurze (255 g)
- Migdał (250 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło (15 g)
- Mak zmielony (10 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Ciasto czekoladowo-malinowe
Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy kakao, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Dodajemy banana oraz…
WIĘCEJ >Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…
WIĘCEJ >Ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…
WIĘCEJ >Bananotka – ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…
WIĘCEJ >