Ciasto czekoladowo-malinowe
Ciasto czekoladowo-malinowe
Przygotowanie
- Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wsypujemy kakao, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Dodajemy banana oraz cukier trzcinowy i ucieramy do momentu połączenia się składników
- W osobnej misce ubijamy białka do momentu, aż piana zacznie się robić biała i będzie lekko sztywna
- Następnie łączymy pianę z masą czekoladową
- Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy
- Dodajemy maliny i ponownie całość delikatnie mieszamy
- Ciasto przenosimy do przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Malina mrożona (200 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Jajo białko (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Banan (100 g)
- Kakao w proszku (30 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiełbaski z indyka z estragonem
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę i przyprawy (zioła prowansalskie i sól), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy
WIĘCEJ >Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >Placki kukurydziane
W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe plecki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
WIĘCEJ >