fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto cynamonowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8d68eeda-71c3-426f-a7d3-7ce0c681621f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto cynamonowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Orzechy siekamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem (olejem rzepakowym) i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wybijamy jaja, dosypujemy cukier i ucieramy
  • Do osobnej miski wkładamy banana i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy jaja z cukrem, dolewamy tłuszcz (oliwę) oraz wodę i całość dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (cynamon) oraz orzechy i delikatnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do blachy, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (350 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Orzech pekan (100 g)
  • Woda (80 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezy z bananami i syropem klonowym

Banany obieramy i kroimy w plasterki Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C Z papieru do pieczenia wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm, a następnie układamy je blasze…

WIĘCEJ >

Gulasz z kurczaka i soi

Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >