Ciasto orzechowo-marchwiowe
Ciasto orzechowo-marchwiowe
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Orzechy drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przez ok. 2-3 minuty na gęstą, kremową masę
- Następnie dodajemy do masy mąkę, marchew, 1/4 ilości orzechów, tłuszcz, sok i skórkę z pomarańczy oraz połowę cukru waniliowego i całość delikatnie mieszamy
- Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Do miski wkładamy ser, dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz pozostały cukier i dokładnie mieszamy, a następnie rozsmarowujemy masę na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Marchew (500 g)
- Serek homogenizowany (250 g)
- Mąka orkiszowa (225 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Cukier trzcinowy (125 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Sok z pomarańczy 100% (30 g)
- Pomarańcza – skórka (12 g)
- Proszek do pieczenia (9 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (7 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (2 g)
- Cytryna – skórka (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta jajeczna
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…
WIĘCEJ >Napój z mango
Mango obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – Angry Birds
Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…
WIĘCEJ >Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…
WIĘCEJ >