fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto orzechowo-marchwiowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceece142b-d2ef-4992-8397-d11297817bee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto orzechowo-marchwiowe

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Orzechy drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przez ok. 2-3 minuty na gęstą, kremową masę
  • Następnie dodajemy do masy mąkę, marchew, 1/4 ilości orzechów, tłuszcz, sok i skórkę z pomarańczy oraz połowę cukru waniliowego i całość delikatnie mieszamy
  • Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz pozostały cukier i dokładnie mieszamy, a następnie rozsmarowujemy masę na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 18
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (500 g)
  • Serek homogenizowany (250 g)
  • Mąka orkiszowa (225 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (125 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (12 g)
  • Proszek do pieczenia (9 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (7 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Cytryna – skórka (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Napój z mango

Mango obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – Angry Birds

Pieczywo kroimy na pół i z jednej połówki wycinamy trójkąt, tak aby powstał pyszczek ptaszka Z szynki wycinamy ogonek ptaszka, a pozostałą szynkę kładziemy na niewyciętą połówkę pieczywa i przykrywamy wyciętą Z papryki wycinamy pasek…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >