fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto orzechowo-marchwiowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceece142b-d2ef-4992-8397-d11297817bee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto orzechowo-marchwiowe

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Orzechy drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przez ok. 2-3 minuty na gęstą, kremową masę
  • Następnie dodajemy do masy mąkę, marchew, 1/4 ilości orzechów, tłuszcz, sok i skórkę z pomarańczy oraz połowę cukru waniliowego i całość delikatnie mieszamy
  • Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz pozostały cukier i dokładnie mieszamy, a następnie rozsmarowujemy masę na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 18
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (500 g)
  • Serek homogenizowany (250 g)
  • Mąka orkiszowa (225 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (125 g)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (12 g)
  • Proszek do pieczenia (9 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (7 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Cytryna – skórka (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, (…)

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto: Piekarnik ustawiamy na 190 st. C Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło (…)

WIĘCEJ >