Ciasto orzechowo-marchwiowe
Ciasto orzechowo-marchwiowe
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Orzechy drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przez ok. 2-3 minuty na gęstą, kremową masę
- Następnie dodajemy do masy mąkę, marchew, 1/4 ilości orzechów, tłuszcz, sok i skórkę z pomarańczy oraz połowę cukru waniliowego i całość delikatnie mieszamy
- Ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez ok. 45-50 minut
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Do miski wkładamy ser, dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny oraz pozostały cukier i dokładnie mieszamy, a następnie rozsmarowujemy masę na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Marchew (500 g)
- Serek homogenizowany (250 g)
- Mąka orkiszowa (225 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Cukier trzcinowy (125 g)
- Orzech włoski (100 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Sok z pomarańczy 100% (30 g)
- Pomarańcza – skórka (12 g)
- Proszek do pieczenia (9 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (7 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (2 g)
- Cytryna – skórka (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >Kokosowe ciasto z przyprawami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski przelewamy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie miksujemy Do osobnej miski wsypujemy cukier oraz…
WIĘCEJ >