Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Przygotowanie
- Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach
- Do żółtek dodajemy miód i miksujemy
- Żółtka z miodem przelewamy do miski z marchewką
- Do miski dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem, przelewamy ciasto i równomiernie rozkładamy
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Marchew (300 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Miód lipowy (70 g)
- Orzech laskowy (70 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sajgonki ze świeżymi warzywami
Marchew oraz ogórka obieramy i kroimy w słupki Mango oraz awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem Sałatę rwiemy na części Przygotowujemy miskę z gorącą wodą Papier…
WIĘCEJ >Chipsy ziemniaczane
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…
WIĘCEJ >Gołąbki z mięsem i warzywami
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…
WIĘCEJ >Kurczak nadziewany szpinakiem i serem
Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i…
WIĘCEJ >