fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23a1fdcc-34d0-44a7-8874-e55806635563
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach
  • Do żółtek dodajemy miód i miksujemy
  • Żółtka z miodem przelewamy do miski z marchewką
  • Do miski dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem, przelewamy ciasto i równomiernie rozkładamy
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (306 g)
  • Marchew (300 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Miód lipowy (70 g)
  • Orzech laskowy (70 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sajgonki ze świeżymi warzywami

Marchew oraz ogórka obieramy i kroimy w słupki Mango oraz awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem Sałatę rwiemy na części Przygotowujemy miskę z gorącą wodą Papier…

WIĘCEJ >

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i…

WIĘCEJ >