fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto marchewkowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-162
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto marchewkowe

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach
  • Do żółtek dodajemy miód i miksujemy
  • Żółtka z miodem przelewamy do miski z marchewką
  • Do miski dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do miski i delikatnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem, przelewamy ciasto i równomiernie rozkładamy
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (306 g)
  • Marchew (300 g)
  • Mąka pszenna (200 g)
  • Miód lipowy (70 g)
  • Orzech laskowy (70 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Warzywna misa Buddy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”…

WIĘCEJ >

Przegrzebki z imbirem po chińsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Imbir obieramy i kroimy na zapałkę Przegrzebki oczyszczamy z błon Do miski wlewamy sos sojowy i bulion, dodajemy mąkę raz cukier i dokładnie…

WIĘCEJ >