Cukinia małosolna
Cukinia małosolna
Przygotowanie
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie w pół plastry (końcówki odcinamy)
- Kawałki cukinii układamy w słoikach, dodajemy koper, czosnek i liście laurowe
- Wodę zagotowujemy
- Dodajemy sól i rozpuszczamy
- Słoiki z cukinią zalewamy solanką, zakręcamy słoiki i odstawiamy na ok. 3-4 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1200 g)
- Woda (1000 ml)
- Koper (świeży) (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Liść laurowy (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…
WIĘCEJ >Suszony schab w czosnku niedźwiedzim
Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…
WIĘCEJ >Pieczony banan z malinami i truskawkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…
WIĘCEJ >