Cukinia kiszona
Cukinia kiszona
Przygotowanie
- Przygotowujemy słoiki
- Cukinię kroimy w słupki (na pół w poprzek i każdą połówkę na ćwiartki)
- W garnku zagotowujemy wodę
- Dodajemy sól i rozpuszczamy
- Słupki cukinii wkładamy do słoików, dodajemy koper, czosnek i pieprz, a następnie zalewamy słoiki wodą z solą i zakręcamy
- Słoiki układamy na ścierkę i przykrywamy drugą ścierką (słoiki przez kilka dni mogą syczeć i puszczać wodę, później przenosimy je w suche i chłodne miejsce)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1200 g)
- Woda (1000 ml)
- Koper (świeży) (96 g)
- Chrzan korzeń (30 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz ziarnisty (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Babeczki czekoladowo-bananowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papierowe foremki lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy do foremki na muffiny Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy…
WIĘCEJ >Zupa krem z topinamburu
Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować.
WIĘCEJ >Sałatka z pestkami dyni
Płuczemy i osuszamy rukolę Myjemy pomidory i ogórka, a następnie kroimy Wrzucamy warzywa do miski Oliwę, ocet, musztardę,szczyptę soli i pieprzu umieszczamy w zamkniętym słoiku i wstrząsamy energicznie Warzywa w misce posypujemy pestkami dyni i…
WIĘCEJ >