Cukinia marynowana
Cukinia marynowana
Przygotowanie
- Cukinię obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut
- Następnie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Kładziemy plastry cukinii i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia)
- Zarumienione plastry cukinii przenosimy do miski, polewamy tłuszczem z czosnkiem i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia
- Następnie wkładamy cukinię do lodówki na ok. 2-3 godz., do zamarynowania
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (45 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
- Czosnek (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miętowa sałata z ryżem z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…
WIĘCEJ >Owsianka z winogronami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kulki…
WIĘCEJ >Placuszki z łososia
Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Z jaj oddzielamy białka od żółtek do dwóch, osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem…
WIĘCEJ >