fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia marynowana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-180
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia marynowana

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Następnie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry cukinii i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia)
  • Zarumienione plastry cukinii przenosimy do miski, polewamy tłuszczem z czosnkiem i odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy cukinię do lodówki na ok. 2-3 godz., do zamarynowania

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (45 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Kanapki z bekonem i jajem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i wytapiamy tłuszcz Obok podsmażonego boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na kromki kładziemy plastry boczku oraz jaja…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z jajem przepiórczym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Z chleba wycinamy kółka Z sera wycinamy kółka i trójkąty Szczypiorek kroimy w krótkie paski Oliwkę kroimy w plastry Z papryki wycinamy trójkącik…

WIĘCEJ >

Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy na nich wszystkie warzywa oraz łososia i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >