Cukinia w curry z octem
Cukinia w curry z octem
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 1 minutę
- Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm
- Na dno słoików wsypujemy gorczycę, układamy plastry cukinii i zalewamy zalewą
- Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 minut (w garnku z wodą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (2000 g)
- Woda (1500 ml)
- Cukier trzcinowy (220 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (210 ml)
- Czosnek (20 g)
- Gorczyca – ziarno (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >Purée ziemniaczane ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Szpinak drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski…
WIĘCEJ >Pieczony schab
Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso dokładnie…
WIĘCEJ >Dziecięca dżdżownica z parówki
Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >