Cukinia z czosnkiem w oliwie
Cukinia z czosnkiem w oliwie
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy cukinię i lekko prażymy
- Do miski (lub szklanki) wlewamy tłuszcz, dodajemy pastę, sok z cytryny, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
- Do słoików układamy plastry cukinii, zalewamy zalewą i zakręcamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (150 ml)
- Czosnek (25 g)
- Pasta paprykowa ostra (16 g)
- Sok z cytryny (9 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską
Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…
WIĘCEJ >Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli
Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Fasolę odsączamy z zalewamy, przenosimy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, a następnie przenosimy do miski z burakami Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski…
WIĘCEJ >Smażony szpinak z orzechami
Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Szpinak grubo siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy orzechy oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając Dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – ptaszek
Kromkę chleba kroimy na części w kształcie ptaszka Rzodkiewkę kroimy na paski, przypominające włosy Ogórka kroimy na plastry Z marchewki wycinamy nosek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku
WIĘCEJ >