fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia z czosnkiem w oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ff0e9a8-256a-4932-8398-cb89dce51f14
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinia z czosnkiem w oliwie

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy cukinię i lekko prażymy
  • Do miski (lub szklanki) wlewamy tłuszcz, dodajemy pastę, sok z cytryny, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Do słoików układamy plastry cukinii, zalewamy zalewą i zakręcamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem cukinii.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (150 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Pasta paprykowa ostra (16 g)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli

Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Fasolę odsączamy z zalewamy, przenosimy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, a następnie przenosimy do miski z burakami Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski…

WIĘCEJ >

Smażony szpinak z orzechami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Szpinak grubo siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy orzechy oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając Dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek

Kromkę chleba kroimy na części w kształcie ptaszka Rzodkiewkę kroimy na paski, przypominające włosy Ogórka kroimy na plastry Z marchewki wycinamy nosek Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >