Cukinia nadziewana farszem bolońskim
Cukinia nadziewana farszem bolońskim
Przygotowanie
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut
- Dodajemy posiekaną zieleniną i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cukinię nadziewamy farszem i kładziemy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy cukinię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.
Cukinię możesz opcjonalnie posypać serem, a na wierzch położyć pomidory.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (450 g)
- Pomidor w puszce (200 g)
- Wołowina mięso mielone (150 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Zioła prowansalskie (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Kremowe placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę obieramy i drobno siekamy Jaja…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…
WIĘCEJ >