fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0da96d4-a894-4406-8e42-d4ed4c10a214
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleniną i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cukinię nadziewamy farszem i kładziemy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy cukinię

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia cukinii.

Cukinię możesz opcjonalnie posypać serem, a na wierzch położyć pomidory.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (450 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Wołowina mięso mielone (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól himalajska (1.5 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kremowe placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę obieramy i drobno siekamy Jaja…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Pieczarki z czosnkiem i ziołami

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…

WIĘCEJ >