fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekana cukinia z serem i oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e7758c-23ea-4831-84fc-db84088aef5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekana cukinia z serem i oliwkami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Ser kroimy w większą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez ok. 5-6 minut (do zarumienienia)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy plastry cukinii
  • Na każdy plaster cukinii kładziemy kostkę sera, a następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika, a na każdy plaster cukinii kładziemy oliwkę i spinamy wykałaczką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z cukinią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Kanapki z bekonem i jajem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i wytapiamy tłuszcz Obok podsmażonego boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na kromki kładziemy plastry boczku oraz jaja…

WIĘCEJ >

Tost z miodem i owocami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy kromki chleba i smarujemy miodem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie z truskawek usuwamy szypułki…

WIĘCEJ >