fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-164
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż zrobi się złotobrązowa)
  • Następnie ściągamy z patelni cukinię i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy przyprawy (majeranek), pomidory oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Zieleninę (miętę i natkę) drobno siekamy
  • Cukinię przenosimy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Jaja z boczkiem i z awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja, przyprawiamy i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy wszystkie warzywa, a…

WIĘCEJ >

Smażony koper włoski

Koper gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy koper z…

WIĘCEJ >