fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2187fed5-2ab7-4288-b02b-2b8f5d377aca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż zrobi się złotobrązowa)
  • Następnie ściągamy z patelni cukinię i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek.
  • Dodajemy przyprawy (majeranek), pomidory oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Zieleninę (miętę i natkę) drobno siekamy
  • Cukinię przenosimy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >

Placek truskawkowy z kruszonką

Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >