Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym
Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż zrobi się złotobrązowa)
- Następnie ściągamy z patelni cukinię i odkładamy na talerz
- Na patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy przyprawy (majeranek), pomidory oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy wolno przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Zieleninę (miętę i natkę) drobno siekamy
- Cukinię przenosimy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie przez ok. 2 minuty
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cukinii.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Fasolka z pistacjowym pesto
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…
WIĘCEJ >Placek truskawkowy z kruszonką
Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wkładamy pozostały tłuszcz, wybijamy jaja, wlewamy maślankę i całość…
WIĘCEJ >Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >