fbpx
Szukaj
open close

Deser kawowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffce4ce1-4254-4995-9e26-c0a5b919af2e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Deser kawowy

Przygotowanie

  • Używamy kawy rozpuszczalnej
  • Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy do dwóch, osobnych misek
  • Do rondla wlewamy mleko, zagotowujemy i ściągamy z kuchenki
  • Do miski z żółtkami dodajemy słodzik (cukier trzcinowy) i ucieramy do momentu, aż żółtka zrobią się jasne i puszyste
  • Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy do żółtek mleko
  • Całość przelewamy do rondla i cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Następnie dodajemy do rondla kawę i dokładnie mieszamy
  • Masę przelewamy do miski i odkładamy do ostygnięcia (od czasu do czasu mieszamy)
  • Ostygniętą masę wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Formę cienko smarujemy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na środkową półkę i wlewamy do niej trochę gorącej wody
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
  • Do piany dodajemy słodzik (cukier waniliowy) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy pianę do formy, a formę stawiamy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Formę wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Z lodówki wyciągamy krem
  • Formę odwracamy do góry dnem nad miską z kremem, delikatnie wykładamy masę na krem i wkładamy deser do lodówki
  • Gotowy deser przenosimy do pucharków, posypujemy kakao i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem kawy.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (600 ml)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Kawa (5 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Forma do pieczenia, Lodówka, Mikser, Miska, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mus kawowy

Używamy kawy rozpuszczalnej Pucharki wkładamy do lodówki Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia Do rondla (…)

WIĘCEJ >

Mrożona kawa

Kawę zagotowujemy z wodą w czajniku ciśnieniowym lub w ekspresie do kawy (lub wg przepisu na opakowaniu) Dodajemy cukier, mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Orzeźwiający napój kawowy

Kawę zaparzamy wcześniej, przed wykonaniem przepisu powinna być schłodzona Do miski wsypujemy kakao i cukier, dolewamy kawę i całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Ciasto kawowo-orzechowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Tłuszcz ucieramy z cukrem (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >