Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowo-orzechowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Tłuszcz ucieramy z cukrem na kremową masę
- Do miski wsypujemy sodę i kawę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
- Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Do tłuszczu z cukrem dodajemy jaja, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka z dodatkami i ponownie dokładnie mieszamy
- Następnie wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko i łączymy składniki tak, aby ciasto było gładkie
- Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z ciastem
- Wlewamy syrop i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
- Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia
- Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Orzech włoski (200 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Masło (70 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Kawa (20 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Klasyczne ciastka lamington
Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut, aby był miękki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąki i proszek…
WIĘCEJ >Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Ziemniaki z rukolą i bobem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut Po tym czasie wyciągamy…
WIĘCEJ >