fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kawowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16fe16c1-8097-4931-be09-a7525169b3f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto kawowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na kremową masę
  • Do miski wsypujemy sodę i kawę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Do tłuszczu z cukrem dodajemy jaja, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka z dodatkami i ponownie dokładnie mieszamy
  • Następnie wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko i łączymy składniki tak, aby ciasto było gładkie
  • Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z ciastem
  • Wlewamy syrop i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
  • Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia
  • Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Orzech włoski (200 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Syrop klonowy (100 g)
  • Masło (70 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Kawa (20 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Klasyczne ciastka lamington

Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut, aby był miękki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąki i proszek…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Ziemniaki z rukolą i bobem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut Po tym czasie wyciągamy…

WIĘCEJ >