Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowo-orzechowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Tłuszcz ucieramy z cukrem na kremową masę
- Do miski wsypujemy sodę i kawę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
- Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Do tłuszczu z cukrem dodajemy jaja, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka z dodatkami i ponownie dokładnie mieszamy
- Następnie wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko i łączymy składniki tak, aby ciasto było gładkie
- Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z ciastem
- Wlewamy syrop i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
- Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia
- Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Orzech włoski (200 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Masło (70 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Kawa (20 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Budyń jaglany
Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy pod ciepłą wodą Następnie przenosimy kaszę do rondla i zalewamy 2/3 ilości mleka Rondel stawiamy na kuchenkę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut (do…
WIĘCEJ >Mus z owoców tropikalnych
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Mango obieramy i kroimy na kawałki (pestkę usuwamy) Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >Kokosowe muffinki malinowe
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do…
WIĘCEJ >