fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto kawowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16fe16c1-8097-4931-be09-a7525169b3f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto kawowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz ucieramy z cukrem na kremową masę
  • Do miski wsypujemy sodę i kawę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Do tłuszczu z cukrem dodajemy jaja, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka z dodatkami i ponownie dokładnie mieszamy
  • Następnie wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko i łączymy składniki tak, aby ciasto było gładkie
  • Orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski z ciastem
  • Wlewamy syrop i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 40-45 minut
  • Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut, po czym wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia
  • Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Orzech włoski (200 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Syrop klonowy (100 g)
  • Masło (70 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Kawa (20 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Chrupiące zapiekane szparagi

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce

WIĘCEJ >