fbpx
Szukaj
open close

Mus kawowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf321d9f3-2249-4ef0-b0cb-9c004d134eba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus kawowy

Przygotowanie

  • Używamy kawy rozpuszczalnej
  • Pucharki wkładamy do lodówki
  • Żelatynę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odkładamy do namoczenia
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy kawę i połowę słodziku, mieszamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia
  • Zawartość rondla mieszamy do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy odsączoną żelatynę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Rondel odkładamy do ostygnięcia
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie stopniowo dodajemy do piany pozostały słodzik i ubijamy do momentu, aż połączy się z pianą
  • Do mleka kawowego dodajemy 2 łyżki piany i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
  • Mus przenosimy do schłodzonych pucharków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Przed podaniem posypujemy musy kakao

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem kawy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (400 ml)
  • Jajo białko (60 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Żelatyna w proszku (6 g)
  • Kawa (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Mikser, Miska, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mrożona kawa

Kawę zagotowujemy z wodą w czajniku ciśnieniowym lub w ekspresie do kawy (lub wg przepisu na opakowaniu) Dodajemy cukier, mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Orzeźwiający napój kawowy

Kawę zaparzamy wcześniej, przed wykonaniem przepisu powinna być schłodzona Do miski wsypujemy kakao i cukier, dolewamy kawę i całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Ciasto kawowo-orzechowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Tłuszcz ucieramy z cukrem (…)

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >