Domowy chrzan bez mleka i cukru
Domowy chrzan bez mleka i cukru
Przygotowanie
- Chrzan myjemy i obieramy
- Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
- Ucieramy razem z chrzanem i mlekiem kokosowym do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy ocet
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz zainspirować się naszymi pomysłami na wykorzystanie chrzanu w kuchni (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 1 duży korzeń chrzanu (ok. 300 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 3 łyżki octu jabłkowego naturalnej fermentacji (18 g)
- 6 łyżek mleka kokosowego (60 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos miodowo-musztardowy
Bierzemy miskę Nakładamy musztardę i miód Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy) Jeśli zacznie się robić bardzo gęste,…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >