fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony w pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-107
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz pieczony w pesto

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem)
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
  • Rybę oczyszczamy i kładziemy na papier
  • Następnie rybę z każdej strony przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny, z wierzchu smarujemy pesto i układamy plastry pomidora
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Na talerzu układamy sałaty i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Rukola (35 g)
  • Pesto zielone (30 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak na pomidorowym ryżu

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Do garnka wlewamy wodę, dodajemy tłuszcz, przyprawy oraz przecier pomidorowy i całość zagotowujemy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Zielona fasolka margherita

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >