fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony w pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd038ea2a-b6f7-4c48-aeb5-2f1f54ed3762
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dorsz pieczony w pesto

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem)
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
  • Rybę oczyszczamy i kładziemy na papier
  • Następnie rybę z każdej strony przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny, z wierzchu smarujemy pesto i układamy plastry pomidora
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Na talerzu układamy sałaty i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Rybę możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Rukola (35 g)
  • Pesto zielone (30 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sok z cytryny (3 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Owsianka z borówkami

Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami

WIĘCEJ >