Dorsz pieczony w pesto
Dorsz pieczony w pesto
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem)
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
- Rybę oczyszczamy i kładziemy na papier
- Następnie rybę z każdej strony przyprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny, z wierzchu smarujemy pesto i układamy plastry pomidora
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Na talerzu układamy sałaty i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Rybę możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Szpinak (35 g)
- Rukola (35 g)
- Pesto zielone (30 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sok z cytryny (3 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Bitki wołowe
Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >Owsianka z borówkami
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami
WIĘCEJ >